2011. január 14., péntek

Tejszínhabos szürrealitás

Gyerekkoromban mindig is vonzott valami beteges áhítat a giccs irányába, a bilin ülő rózsás arcú kislány a szőke copfokkal, a fél mellét közszemlére bocsátó pirospozsgás cigánylány arany keretben és a fájdalmasan szembemarkoló színekben pompázó, hupikék egű tájképek a tengerparti naplementékkel.
Aztán a művészettörténeti olvasmányok megtanítottak, hogy ezeket kedvelni illetlenség, legalább annyira, mint templomban fütyörészni vagy purcantani. Mégis, megmaradt valami érintőleges édesség, a teli pelenka vágya, amikor olyasmit látok, amiről nem tudom, hogy az vajon giccs-e vagy művészet.
Itt vannak például egy enyhén szürrealista kortárs amerikai illusztrátor képei, némelyik egészen ötletes, mások a konszignáció falán is jól mutatnának, de hát ezektől az amcsiktól minden kitelik, ugyebár…
Itt egy kevés életrajzi adat, a fordítógép remekelte, csak a szavakat dobigáltam némileg a helyükre. Aki tud angolul, többet is olvashat róla, a magyarok nemigen ismerik - mifelénk nem dívik ez a stílus, bár láttam ettől sokkal bárgyúbb képeket festő állítólagos művészeket sztárolni, igaz, többnyire csak önmaguk által.


David Michael Bowers 1956-ban született Chambersburgban, Pennsylvaniában, művészeti iskolát végzett Pittsburghben 1979-ben. Mint alkalmazott, különböző stúdiókban kezdett el dolgozni. Két évvel később, tanítani kezdett az Art Institute of Pittsburgh keretében, ahol előadásokat tartott tíz évig. Ezt a munka tökéletes volt Bowers számára, mert a rövid munkanap lehetővé tette, hogy szabad idejében fejlessze festési technikáját, mielőtt  illusztrátorként működni kezdett.


A többi pedig itt: http://www.dmbowers.com/recent_work/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése