2011. január 15., szombat

Vidéki pikantériák (3): Most ezeket a szavakat hallom

A korábban idézett könyv (Amikor az ember nincs es ezen a világon) szerzője szerette volna megtudni, hogy a csíkszentdomokosi szülők mennyiben segítik felvilágosítani gyermekeiket a nemiség tárgyában. A válaszok legtöbbször nemlegesek: "Erről mi nem beszélünk!"

Egy középkorú nő így mesélte:

"Ha ilyten téma került a felnőttek között, akkor az volt a kijelentés, hogy gerenda van a házban, s akkor vagy áttértek egy más beszédre, vagy átvitt értelembe kezdtek beszélni, hogy ő ne értse, s akkor megpróbáltak játszani, de fülelőztek. Mondták a gyermeknek, hogy "Menj nézd meg, nem vagyok-e kint."... A gyermek felfogta, hogy miről van szó."

A könyvből az is kiderül, hogy manapság a "nemi felvilágosítás" egyenesen a televízión keresztül érkezik a domokosi házakba, szexfilmek formájában. Hogy milyen eredménnyel? Egy 68 esztendős asszony a szomszédjában lakó első osztályos kislány történetét adja elő:

Deák Fery: Akt
"Azt mondja nekem, hogy »tudja-e keresztanyja, ott vótunk mámánál, a másik onokatestvéreimmel s néztük a pornófilmeket.« Így, szószerint! Pornófilm. S mondom, tetettem magam, hogy te I. én még ezt nem es hallottam. Az milyen? »Há keresztanyja, maga azt el se tudja képzelni, hogy azok milyenyek.« Hát akkor, méges na, valamit mongyál. S azt mondja nekem, »de azt tudja-e, ez éjjel vót, s mü felébredtünk. Akkor néztük. Met ángyika bekapcsolta, s mü es néztük.« S mondom, jó na, de hát éjjel..., milyen vót? Mindent próbáltam téríteni másfelé. Kíváncsi vótam, hogy lám, mit látott. Azt mondja nekem, »tudja-e, mi vót? A néni a bácsinak a petit megszopta, leszopta, s a bácsi a seggibe bédugta.« S erre egyet kacagott. S mondom neki, menj el, az nem lehetett úgy, nem jól láttad. S azt mondja, »de úgy vót. Met én még olyant es láttam, azt mondja, hogy rendesen szexeltek, s csinálták a gyermeket.« Ezt a szót használta, így ahogy mondom: szexeltek.


Én a gyermekeknél most ezeket a szavakot hallom. A szexelést. A régebbi szavak helyett most má divatoson mondják. Például hallottam az utcán egy gyermektől, mentek felfelé, jöttek az iskolából, én valamit kapirgáltam itt a kerten belül a vetemény közt, s kacagnak, s mondtak két nevet, hogy a leánykával a vécébe szexelt. Az iskolába. Régebb azt mondta volna, baszott."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése