2012. október 1., hétfő

Cseke Gáborok – egyazon ponyván (2)


Cseke Gábor, a zenész

Nehéz őt riporteri eszközökkel, plasztikusan megközelíteni. Úgy tűnik, inkább  megbízható, szürke eminenciása - bár, a zenekarok-együttesek működését ismerve, nélkülözhetetlen tagja - mindenik csapatnak, amiben játszik. Olyan sokrétű a munkássága, hogy arra leginkább az ő különbejáratú honlapja adhat alapos és részletes eligazítást.

Egy biztos: alaphangszere a zongora. Abban szinte verhetetlen Mester. Viszont kitűnően játszik szintetizátoron is - azáltal pedig szinte minden hangzásvilág a keze ügyében van. De szüksége is van rá, hiszen zenei pályája régóta a jazznél kötött ki.

Néhány, életét átfogó szócikkből válogattam ki az alábbi névjegykártyányi infót:

"1971-ben született Pécsen, zenei tanulmányait családi indíttatásra a helyi a zenei általános iskolában és továbbképzőben kezdte. Később Budapesten Binder Károly magántanítványaként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta zenei tanulmányait. Rendszeres vendége a magyar jazzfesztiváloknak, a Gyárfás István Quartettel romániai fesztiválokon is részt vett, valamint Novi Sadban. Játszott még Tisza Bea lemezén, és együtt muzsikál Berki Tamással, Téli Mártával, Muck Ferenccel és Pocsai Krisztinával. A Kőbányai Zenei Stúdióban tanít. A Budapest Jazz Orchestrához Fekete-Kovács Kornél meghívására csatlakozott, rövid kihagyás után ismét a zenekarban zenél. A zenélésben az improvizáció izgatja, a big band-et jó, bár nehéz műfajnak tartja. A Budapest Jazz Orchestrát a jó hangulatért és a társaságért is kedveli."

Honlapja szerint az alábbi együttesekkel játszott-játszik együtt:

Cseke Gábor Trió
Czirják Csaba Quartet
Dely Corner
Hárs-Cseke-Dés Trió
Horgas Eszter és a Class Jazz Band
Kozma Orsi Quartet
Pocsai Kriszta Quartet
Szaniszló Richárd Quintet
Szolnoki Dóra Jazz Quintet

Hallgassunk bele muzsikájukba is. A felvétel 2010-ben készült, a bukaresti magyar kulturális intézetben, a Kozma Orsi kvartett fellépésén.


Ennek a fajta muzsikálásnak többnyire publicitása van, de hiányzik a kritikája, népszerű ismertetése, elméleti-előadóművészeti megközelítése. Olykor feltűnik egy ennyi Cseke Gábor zongoristáról, valamely előadás beharangozójából:

"Cseke Gábor – zongora
A pécsi születésű zongorista , zeneszerző többek között a MAO, Sramkó János, Horgas Eszter zenekaraiban is részt vesz, mindemellett tanít a kőbányai zeneiskolában,és állandó zongorakísérője a Magyar Rádió jazzversenyeinek."

Továbbá, egy Kozma Orsi énekesnő pályafutását bemutató írásban az alábbi sorokat olvashattuk Cseke Gábor szwerepéről a művésznő karrierjében:

[Kozma Orsi] "Bár úgy tervezte, hogy a Cotton Club után leghamarabb negyven-ötven éves korában tér majd vissza a dzsesszhez, a harmincadik születésnapja alkalmából felkérte őt a Bartók Rádió: csináljon egy születésnapi dzsesszkoncertet a Márványteremben. – Azt sem tudtam, kit hívjak. Az egyetlen biztos pont Cseke Gábor zongorista volt, akit a Cotton Club Singersben ismertem meg. Csatlakozott hozzánk Mohay András és Szanday Mátyás – a magyar dzsesszélet nagyjai. Így született meg 2006-ban a Kozma Orsi Quartet. Az elmúlt évek két új zenészt, Hárs Viktor ( bőgő) és Pusztai Csaba (dob) és két új albumot hoztak, megjárták az összes hazai dzsesszfesztivált, rengeteget koncerteznek külföldön..."

Elhangzott mindez 2012 elején, tehát viszonylag frissen.

Még egy annyit sikerült kibányásznom egy csevegő fórum hölgyvélekedéseiből, hogy a zongoristát többen is különösen vonzó jelenségnek tartják a természet ajándékának számító gesztenyebarna, göndör frizurája miatt. Nocsak...


Bakter Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése