2012. október 14., vasárnap

Akcióban a Sakál?!


Többször is elmentem mellette, míg egyszer elhittem, hogy jól látok. Az utcai hirdetőoszlopon A4-es, számítógéppel szerkesztett hirdetés, két nyelven. Balra magyarul, jobb felén románul. Eléje álltam, s amikor úgy találtam, nem néz oda senki, elegáns mozdulattal letéptem és zsebembe csúsztattam. Itthon elővettem és alaposan tanulmányoztam.

A szövegből az derül ki, hogy a városban létezik egy magát Sakálnak (Sacalul) nevező Magánnyomozó Iroda, működési engedélyének jelzetét tekintve 2008 óta, amely most ekként kínálja szolgáltatásait. Nagyon le lehet gatyásodva a cég, hogy ha csak ilyen illegális, rögtönzött reklámra futja - a számítógépes szöveget is egy kimustrált, hengercserére ítélt fénymásolóval sokszorosították. "Szaktudással végzett vizsgálati és megfigyelési-követési szolgáltatásai" - ahogy működésének a tárgyát megfogalmazza - eléggé szerteágazóak, s egyként elégítik ki a természetes személyek igényeit, valamint a jogi személyek felkéréseit.

"A. Természetes személyek részére
      - Személyek megfigyelésére és specifikus vizsgálatokra irányuló tevékenységek, melyek alapján ezek közmagatartását és közerkölcsét meg lehet határozni.
       -  Olyan  személyek  azonosítása, akik  elköltöztek  és ennek következtében megszakadt a kapcsolat velük, vagy lakheIyükről eltűntszemélyek felkutatása.
      - Bírósági eljárásokhoz szükséges bizonyítékok megszerzése.
      - Házasságtörési és szexuális zaklatási, vagy más magánérdekű esetekhez szükséges bizonyítékok megszerzése.
      - Kiskorúak tevékenységének és környezetükben levő személyek ellenőrzése.
      - Az ügyfél által kért egyébb tevékenység.

B. Jogi személyek részére
       - Jövendő munkavállalók C.V.-jének ellenőrzése.
      - Információk tisztességtelen versenyről.
      - Munkaadóval szembeni lojalitás.
      - Beteg állapotot bejeleő, vagy munkahelyen meg nemjelenés céljából különböző okokra hivatkozó személyzet ellenőrzése.
      -  Banki és biztosítási csalások vizsgálata.
      - Potenciális üzleti partnerek vizsgálata.
      -  Különböző nyilatkozatok ellenőrzése."

Hát ez kemény - gondolom és azon tűnődöm, vajon mely esetekben kerülhetek a Sakál célkeresztjébe. Lehet, hogy már késő, de ezután minden alkalommal jól körül kell néznem az utcán, nem követ-e gyanús viselkedésű ügynök? Hiszen a szolgáltatási paletta úgy van megfogalmazva és felállítva, hogy abba egész magánéletünk belefér! Az ilyen jellegű szimatolgatásokat valamikor a káderosztályok és a titkosszolgálat végezte. Most ez is üzlet lett és szakma. Olyanoké, akiknek jó pénzért semmi sem drága.

Még szép, hogy nem árul zsákbamacskát. És cselekvéséhez "méltó" elnevezést talált magának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése