2011. január 6., csütörtök

Szobrok egy szirt tetején



Az alábbi dalt a fülembe (elindításához katt ide!) az egykori Metro-együttes sulykolta belé, de sokan emlékeznek rá, hogy Zorán milyen sikert alatott vele az 1969-es Táncdalfesztiválon.


Stevanovity Dusán: 
RÉGI KÉP, SZOBROK

Első útján minden reggel
őket köszönti a fény,
ott a kopár szirt tetején.

Márványbőrű, karcsú leány
régen ölelésre vár...
Előtte egy szép ifjú áll.

És lép a lány,
megy a fiú felé
- sosem éri el...
Az ifjú vár,
kezét nyújtja elé
- mégsem éri el...

Csak egy lépés van már köztük,
mégsincs számukra remény.
Szobrok ők egy szirt tetején.


Aki ismeri és szereti Zoránt, az szerintem jó ember lehet. De aki nem tudja, hogy a rajongását megalapozó művészi teljesítményben mily nagy szerepe van Zorán öccsének, Sztevanovity Dusánnak, annak sürgős bepótolni valója akad.



Elsősorban meg kell ismerkednie Dusánnal, a szövegíró költővel. Aki már a múlt század hatvanas éveitől kezdve írta sikeres szö vegeit, ezeket pedig Zorán és különböző együttesek rendre sikerre vitték. A dalok döntő többségébe Presser Gábor (a "Pici") lehelt zenei életet, s e hármas szövetkezés az, ami életet ad a máig tartó töretlen Zorán-sikernek.


Dusán és Zorán - egy színpadon

Sztevanovity Dusán, aki szövegíróként mindvégig helyettesíthetetlennek és konzseniálisnak bizonyult. Úgy írta ki magából Pici zenéjére az egész családjuk, nemzedékük életét meghatározó bánatot, örömet, meghasonlást, reményt és nosztalgiát, hogy abból milliók magukra ismerhetnek. Zorán pedig csakis e hármas meghatározottságban létezik, hiszen - akár a filmek esetében a forgatókönyv, a rendezés, a kép és a hang - dalainak önmagában sem a dallamuk, sem a szövegük nem „él” igazán: kell hozzájuk egy vérbeli dalos, aki kiénekelje tisztán és érthetően, hangsúlyokkal és ha kell, megcsukló elhallgatásokkal is, ami velünk történt ebben a sokunknak egész leélt életét jelentő, utolsó ötven-hatvan évben.


1 megjegyzés:

  1. Tízéves koromban beosztottuk: nővérem volt szerelmes Zoránba, én Dusánba (a fotón látható korukban). De azért egy kicsit csaltam, mert én mindeközben Zoránba is szerelmes voltam... s az a helyzet, hogy máig nem szerettem ki belőle.

    VálaszTörlés