2011. július 21., csütörtök

Krézi-versek: Mindenki megbolondult?

Bukfencező múzsa címmel megjelent 1976-ban Budapesten egy fura versgyűjtemény, Tótfalusi István szerkesztésében. Hát ez most történetesen a kezembe került. És egyet ámulok-bámulok rajta, mint a cukrászda kirakatába szabadult gyerek, akinek senki nem mondja, hogy három habosrolónál többet nem szabad ennie, mert egykettőre utóléri a cukorbaj!


Tehát: falom, falom a könyvecskébe gyűjtött groteszk verseket, jókat röhögök a költők bolondozásán, ott van benne az egész világköltészet, sőt még azon felül is egy kicsi, s büszkén konstatálom, hogy a magyar költők sem maradnak ám alul, ha krézi ötletekben kelnek versenyre a világ legjobbjaival. Meghiszem azt, milyen élvezet lehetett a szerkesztőnek mindezt összegereblyézni, talicskázni, átfésülni, adatolni, könyvvé szelidíteni! Nekünk meg csak az olvasás, az újra felfedezés, az egyszerű élvezkedés lehetősége adatott meg - azt mondom, használjuk ki az esélyt, hogy kezemben a könyv, aztán ide-ide csempészek egy-egy mulatságosabb darabot, mikor már úgy érzem, hogy ebben a költött világban mindenki megbolondult - vagy talán mégsem? Csak torzító szemüveggel látjuk sziporkázni ezt a bőrében nem férő szellemvilágot...
Érdemes lesz ide naponta-kétnaponta visszajönni, egy-egy krézi-verssel édesítjük meg perceit. Nem semmi! (Bakter Bálint)


WEÖRES SÁNDOR
Téma és variációk


Ma szép nap van, csupa sugárzás, futkosnak a kutyák az árokszélen, és mindenki remekül tölti az időt, még a rabkocsiból is nóta hangzik.

Ma szép sugárzás van, csupa idő, kutyáznak az írokszélek a futkosásban, és a nap nótával tölt mindenkit, még a hangzásból is rabkocsi remekel.

Ma szép futkosás van, csupa mindenki, sugárzik az árokszél a kutyákra, és az idő remekül tölti a napot, még a hangban is nóta rabkocsizik.

Ma szép kutya van, csupa futkosás, rabkocsi nótáz telten, és mindenki hangosan remekel az árokszélen, még a napból is idő sugárzik.

Ma szép árokszél van, csupa nóta, remek hangzás a kutyákból, és rabkocsiban tölti mindenki a napot, még az idő is sugarazva futkos.

Ma szép mindenki van, csupa remek, futkos a rabkocsi az árokszélen, és a kutyák hangosan sugárzanak az időbe, még a nap is nótázva tölt.

Ma szép remek van, csupa hang, futkosás az árokszéli napon, és idős rabkocsi sugárzik a kutyákra, még mindenki is töltésen nótázik.

Ma szép töltés van, csupa kutya, sugárzó nóta a napban, és remekül időz mindenki a rabkocsiban, még a futkosás is hangosan árokszélezik.

Ma szép idő van, csupa rabkocsi, remek hang a futkosásban és kutyát tölt mindenki az árokszélen, még a nóta is sugárban napozik.

Ma szép rabkocsi van, csupa töltés, sugárzik a remek napba, és kutyás árokszélek hangzanak a futkosásba, még az idő is nótázva mindenkizik.

Ma szép nóta van, csupa árokszél, kutyák remekelnek a töltésen, és hangosan futkosva mindenki sugárzik, még a nap is rabkocsiban időz.

Ma szép hang van, csupa nap, futkos a nóta az árokszélen, és remek rabkocsi sugárzik az időben, még a töltésen is mindenki kutyázik.


***
(Weöres Sándor: 1913-1989)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése