2013. május 18., szombat

Kelta táncrend - Erdélynek ajánlva

David M. Brown

Egy nappal az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú előtt nagyszerű zenekari estén m utatkozott be a IV. Székelyföld Napok zárónapján egy fiatal, Amerikában élő hegedűművész és zeneszerző: David M. Brown. Ő volt ugyanis az egyesített csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi kamarazenekarok koncertmestere, egyikk szólistája és két rendhagyó zenekari mű szerzője, amelyek ősbemutatóját épp azon a helyen tartották, ahol a komponálásukat kiváltó élményeket szerezte.

David szépreményű, igen sikeres és lelkes fiatalember, s pár éve összebarátkozott a csíki zenekar egyik csellistájával, Lázár Zsomborral, aki egyebek mellett Amerikában tökéletesítette zenei felkészültségét. David ellátogatott Csíkba, részt vett az egyik pünkösdi búcsún, s annyi pozitív erdélyi élménnyel töltődött fel, amelyekből két zenekari műre is futotta.

Az első, a Benyomások az Erdőn Túlról a búcsú élményeiből merítkezett - olyannyira, hogy a zenei költemény énekes szólóját lírai érzékenységgel megfogalmazott naplóbejegyzéseire alapozta.

David Brown:Benyomások az Erdőn Túlról

I.  Benyomások az Erdőn Túlról

 Mi ez a hely, oly pompás és titokzatos? Eláraszt ez a mássag, mit eddig nem ismertern. 

A haza több ezer mérföld szárazföld és óceán mögöttem, és én égek a vágytól, hogy  ez a kaland elkezdődjön!

Egy mély egyszerűség lengi át a falut és egy örök időtlenség van jclen. Az emberek kedvesek és figyelemre méltóan nagylelkűek. Engemet, az idegent itt mindenki szívesen lát, mint egy barátot.

Vastag erdőkkel takart hegyek kerítik körül a látóhatárt; ők az erődítmény, mely elrejti ezt a titkos világot. Piros tetejű házak és fehér templomtornyok tarkitják e rengeteg zöldet.

Ez a hely, ez a hely maga a szépség

II. Vihar előtti nyugalom

A várakozás energiája elektromosítja a levegőt, de még nyugalom honol a hegytetőn. Hatalmas felhők készülődnek az égcn; a holnap meghozza az eseményeket az embereknek és az egeknek egyaránt.

IlI. A nagy zarándoklat

Harangok hangjára és énekre ébredek. Az ünnep és az istentisztelet napja vain ma. Sok százezer ember a világ minden tájáról sereglik a hegy teteje felé. A nagy szertartás elkezdődik és az eső is elkezd esni.  Alacsony felhők és az ének visszhangjai úsznak a völgyeken át. Bár az elhangzó szavakat nem értem, mégis felvilágosodtam.

A Transilvania set, avagy az Erdély táncrend kelta zenei forrásokra épített mű, s indításkor egy széki népdal sorai és dallama csendültek föl a szintén amerikai vendégénekes, Kaitlyn Michelle Watterson előadásában. A széki motívum a lehető legnagyob természetességgel váltott át a kelta hangzásvilágba - egyre szédítőbb és dinamikusabb ritmusokba hajszolva mind a zeneszerző-hegedűművészt, mind barátját, Lázár Zsombort, aki a cselló szólóját vitte - s akinek tulajdonképpen David az egész szvitet dedikálta.

Az Erdély táncrend különben meghallgatható a zeneszerző honlapjáról - itt

Veres Nándor: Körforgás
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése