2012. január 15., vasárnap

A kidobott dáma (11)

Elekes Ferenc
MIBŐL LESZ A CSEREBOGÁR



Ez a kép számomra roppant érdekes. Csak találgatni tudom, hány éves lehetett ez a leányka, amikor a portréját valaki megfestette. Négy, öt, vagy legföljebb hat. Mondjuk. Annyi bizonyos, hogy ezt a szép kicsi leánykát megfestették tizenhat éves korában is. Munkácsy Mihály festette meg a fiatal hölgy arcképét, aki nem volt más, mint ez a göndörített hajú leányka, aki 1849-ben született. 1865-öt írtak, amikor tizenhat éves lett a leányzó, Munkácsy pedig huszonegy, mert ugye a festő l844-ben látta meg a napvilágot. 


Ami a fiatal hölgyet illeti, csak annyit tudok róla, hogy Gizikának szólították a családban, hivatalosan pedig Ajtay Viktorné, Szentpéteri Gizellának hívták. 


Gizika néni nyolcvannyolc évet élt Zalatnán, de nem érhette meg, hogy eljusson például Japánba. A róla készült Fiatal hölgy arcképe című portré viszont eljutott Japánba. Egy bank vásárolta meg néhány évvel ezelőtt egy budapesti árverésen.


Egy japán bank falára került tehát Gizika néni, mert ugye, nem csak a könyveknek, a festményeknek is megvan a maguk sorsa.


Énhozzám csupán az a kicsi kép került, amit nem Munkácsy festett, de amelyet láthatott ő is. Miért ne láthatta volna, lehet, meg is mutatták neki a szülők, mondván, nézze művész úr, ilyen volt a mi leányunk kicsi korában... 


És meglehet, nem is szólították művész úrnak a festőt, hiszen ő akkor még nem volt nagy művész, csak tengette életét, ide-oda vándorolva. Igaz, két évvel azelőtt, l863-ban már megfestette első olajképét Békéscsabán, a Levélolvasás címűt, de hírneve még nem is lehetett ahhoz, hogy művész úrnak titulálják. 


Bár ki tudja...


Ha e göndörített hajú, kissé pufók leánykára tekintek, elgondolom, íme, miből lesz a cserebogár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése