2012. január 6., péntek

Krisztus Farkaslaka fölött

Sejthető lett volna, hogy a kivagyiság olykor gyógyíthatatlan, de mert sok helyen kiszabadították már az "azt teszem, amit akarok, csakazért is" szellemét a palackból, a józan ész lassan minduntalan megállásra és a hozzá tartozó tántorgásra kényszerül.

Miként a Gordon hegyi Krisztus-kilátó esetében is, Farkaslaka fölött. Pontosabban Székelyszentlélek határában, a Gordon 900 méteres magaslatán, egy erdei tisztáson, ahonnan most rozsdamentes acél-Krisztus formájára alakított kilátótorony mered a közeli és távoli völgyekbe és horizontok felé.

Hiába volt hónapokkal ezelőtt a hatóságok és a szakemberek intelme és kijózanító felvilágosító munkája, az ötletgazdáknak annyi volt, s inkább a kiskapuk meglelésére fordították minden energiájukat. Így aztán még az új év beköszönte előtt, suba alatt - a környéket farkaslaki belterületnek nyilvánítva - keresztülvitték az engedélyeztetést, s jöhetnek a turisták. Van már hova mászni s van honnan messzire nézni. Megvan az áhított rekord, a legek legje. Legalább is Európában. Hogy miért kellett ehhez Krisztus alakját a karikatúráig elmenően iparilag - egy tízemeletes tömbház méreteivel vetekedve  - stilizálni, erre nem igen van értelmes magyarázat.

A lényeg, hogy MEGTÖRTÉNT, MEGVAN, lehet dicsérni és szidni, a kész tények politikája győzedelmeskedett, az egész már TÖRTÉNELEM.

Hetek óta küldözgetik egymásnak az emberek, ismerősök és ismeretlenek, hólabdaként terjedő levelezőlisták alapján a székelyudvarhelyi Csedő Attila fotóblogjából kimásolt képriportot egy virtuális túráról a kilátónál és környékén. Néhány fotóját kölcsönvéve illusztráljuk mi is szerény füstölgésünket. Akit a részletek is érdekelnek, lépjenek a jelzett hivatkozásra. (B. Bálint)


Felfelé, a kilátóhoz


Akár egy toronyház...
Lépcsők vezetnek fel a fejig
A szakáll alatt ki lehet hajokni


Távoli horizontok felé?
A román tévé munkatársai ámuldoznak...
Ilyen szögből nézve még meg is rémülhet az ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése